YKS sizin de sınavınız!

Değerli anneler, babalar…

Çocuğunuz sınava hazırlanırken, onun en iyi şekilde hazırlanabilmesi için elinizden geleni yapıyor, ona sonuna kadar destek olup, hatalarını düzeltmesi konusunda yardımcı oluyorsunuz. Peki, ama siz sınavları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Velilerimizin deneme sınavı sonuçlarını sağlıklı olarak değerlendirmeleri, sınava hazırlık sürecinde öğrencilerin performanslarını artırmalarına katkıda bulunur. Bu nedenle bu yazımızda, deneme sınavı sonuçlarının nasıl yorumlanması gerektiği, sınav performansını artırma, sınavda dikkat ve konsantrasyon geliştirme, süreyi daha verimli kullanma konularında sizlerle birlikte bilinçli bir şekilde, ortak doğrularla hareket etmeyi amaçlıyorum.

Onlarla ortak bir hedefim var: Onların istedikleri başarıyı elde etmelerini sağlamak. 

Öğrencilerin başarılı bir öğrenme süreci gerçekleştirmeleri; sahip oldukları iç disiplini verimli öğrenme teknikleri ve motivasyonlarıyla birleştirmeleri sonucunda olacaktır.

Başarılı bir öğrenme için;

  • Dersi derste anlamak, anlatılan konuya hâkim olabilmek
  • Konu hâkimiyetini pekiştirmek için, konu kavrama testleri ve kitaplardaki konuyla ilgili soruları çözmek
  • Öğrenilmiş olan bilgilerin unutulmaması için belirli periyotlarda düzenli tekrarlar yapmak
  • Eksik konu bırakmadan yola devam etmek
  • Test pratiğini artırmak için, zaman tutarak test çözmek
  • Deneme sınavlarını sınav provası olarak değerlendirmek ve bolca deneme sınavına girmek

Öğrencinin sahip olduğu iç disiplini, verimli öğrenme teknikleri ve motivasyonuyla birleştirdikten sonra ulaştığı bir sonuçtur. Başarılı olmak için uygulamak gereken  ‘gerekli ama yeterli değil’ prensibidir. 

Başarı konusuna baktığımızda;

  • Yüksek algılama gücüne sahip olmak başarılı olmak için gereklidir; ancak yeterli değildir.
  • Dersi aktif bir şekilde dinlemek başarılı olmak için gereklidir; ancak yeterli değildir.
  • Ders çalışmak başarılı bir öğrenci olmak için gereklidir, ama yeterli değildir.
  • TYT ve AYT’ de öğrencilerin istedikleri başarıyı elde etmeleri için yalnızca bazı bilgileri öğrenmeleri yeterli değildir; bilgiler arasında transferler yapabilmek, neden-sonuç ilişkileri kurabilmek gerekir.

Sınav Sonuçları Nasıl Değerlendirilmeli? 

  • Öğrencinin sınavda yaptığı netlerin belirli katsayılarla çarpılması ile hesaplanmış puan vardır. (AOBP eklenmemiş ham puan)
  • Sınav sonuç karnesinde öğrencinin girmişse TYT ve girmişse AYT sonuçları ile doğru/ yanlış sayıları bulunur.
  • Öğrencinin sınavda her dersten yapmış olduğu doğru, yanlış ve boş sorular bir çizelgede sınav sonucunda yer alır.
  • Öğrencinin sınav sonuçlarını önceki sınavlarla kıyaslarken beklenen, ilgili alandan aldığı puanda ve sıralamasında yükselme olmasıdır. Değerlendirme yaparken sadece puan anlamında değerlendirmek yanlış olabilir. Puanın yanı sıra öğrencinin sınıfında ve sınava girdiği grup içindeki sırası da önemlidir. Çünkü yerleştirme işlemi ÖSYM tarafından, sıralama ile yapılır. O sınavda pek çok öğrenci zorlanmış, puan olarak yükselme gösterememiş hatta puanı düşmüş olabilir. Ve belirtilen kriterlere baktığımızda, öğrenci bir önceki sınava göre daha iyi durumda olabilir. O zaman bu durum olumlu bir sonuç olarak değerlendirilmelidir. Kısacası sınav sonuç karnesinde sadece puana bakmak yanıltıcı olacaktır. Öğrencinin sırasının, tüm öğrenciler içindeki yerinin ve derslerdeki doğru-yanlış dağılımının da göz önünde bulundurulması gerekir.
  • Öğrencinin derslere göre durumunu değerlendirirken bazen bir derste yanlış sayısının doğru sayısından fazla olduğunu görebiliriz. Bu durum, öğrencinin emin olmadığı sorulara yanıt vermesinden kaynaklanır. Öğrenci bir konuyu hiç bilmiyorsa o konuyla ilgili soruları boş bırakması faydalıdır. Aksi takdirde yanlış yapma ihtimali oldukça yüksek. Konuyu az biliyorsa ve şıklar arasında kararsız kalıyorsa riskli bir durum oluşur. Burada yapılması gereken, bir sonraki sınava kadar eksik olan bölümlerin tamamlanmasıdır. Aksi takdirde dört yanlış bir doğruyu götürdüğü için net sayısı azalacaktır. Bazı derslerin soruları boş bırakılmış olabilir. Öğrencilerin bazen bazı dersler konusunda ön yargılı davrandığı görülmektedir. Örneğin Matematik dersini hiç yapamıyorum diye düşünerek sorulara bile bakmadan sınavdan çıktığı görülebilir. Böyle durumlarda o dersin öğretmeni ve rehber öğretmenle görüşülerek, öğrencinin o derse olan önyargısının kırılması gerekir.
  • Öğrencinin arka arkaya yanlışları olabilir. Eğer bu yanlışlar sınava başlanan bölümde ise öğrencinin heyecanlandığı için zihnini toparlayamadığını ya da sınavın ilerleyen dakikalarında konsantrasyonunun dağıldığını, kaygı düzeyinin arttığını (öğrencinin kendi kendine “sorular çok zor yapamayacağım, istediğim puanı alamayacağım, kazanamayacağım” gibi iç sesler oluşturduğunu) öngörebiliriz. Deneme sınavı sonuçları sağlıklı değerlendirilir ve bir sonraki deneme sınavına kadar yapılacak çalışma konusunda bilinçli kararlar alınırsa, başarı da artarak devam eder.

Deneme Sınavlarından Ders Alabilmek…

Birdenbire çok büyük değişiklikler beklemek gerçekçi olmaz. Küçük ama emin adımlarla ilerlemek daha sağlıklı ve güvenilir sonuçlar getirecektir. Öğrenci her sınavda bir önceki sınavdaki hatalarını düzeltebildiğinde, gerçek sınavlar için iyi bir hazırlık sürecini tamamlamış sayılır. Deneme sınavlarında bir kısım hataların bilgi eksikliğinden kaynaklandığı görülebilir. Bunun çözümü bir sonraki sınava kadar eksik bilgilerin tamamlanmasıdır. 

Öte yandan bazı yanlışların öğrencinin sınav esnasında yaşadığı olumsuzluklardan kaynaklandığı görülür. Yaşananların nedenlerinin, konuyu bilmemek değil, dikkat ve konsantrasyon yetersizliği, sınav kaygısını kontrol altına almakta yaşanan güçlük, çok yüksek hedefler koyup buna ulaşamamaktan korkma gibi hususlar olduğunu görürüz.

Öğrenci ifadelerinden de anlaşıldığı gibi, sınavlara sadece bilgi yönünden hazırlık yeterli değil, düşünsel ve davranışsal yönden de hazırlıklı olmak gerekir. 

Hüseyin MERMERBAŞ
Öğrenci koçu ve eğitim danışmanıdır. Nisan 2018’de yayın hayatına başlayan kariyerenvateri.com ‘un aynı zamanda kurucusudur. Şu anda farklı platformlarda eğitim yazarlığı da yapmaktadır. 1987 yılında Mersin’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise hayatını basketbol bursu ile Mersin’de Özel ÇAĞ Kolejinde tamamladı. 2004 yılında yine sporcu bursu ile ÇAĞ Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İngilizce Halkla İlişkiler bölümünü kazandı. 2009 senesinde askerlik görevini tamamladıktan sonra, İspanya menşeili bir tekstil firmasında çalışmaya başladı. 2012 senesinde İnsan Kaynakları Uzmanı olarak girdiği işyerinden Ekim 2013’te ayrıldı. 2013 Kasım’da Marmara Üniversitesi’nden İnsan Kaynakları Yöneticiliği uzmanlık sertifikasını aldı. Ardından Nişantaşı Üniversitesinde 2013 ten 2019 a kadar Rehberlik ve Kariyer Planlama Uzmanı olarak görevini sürdürdü. 6 yıl boyunca İstanbul da ve Türkiye’de ki özel ve devlet kurumlarında 1000’den fazla “Motivasyon” “Sınav Sistemleri” “Ders Çalışma Teknikleri” “Sınav Teknikleri” konularında seminer verdi. 11 ilde uygulanan “KARIYER ENVANTERI “projesinin koordinatörlüğünü yaptı. 2019 da ise yeniden Mersin’e yerleşerek ve Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde büyük konferanslarda ve bireysel olarak seminer verdi. 2019 yılında Adnan Menderes Üniversitesinden “Öğrenci Koçluğu ve Eğitim Danışmanlığı” sertifikası aldı. 2019 Kasım ayında Nişantaşı Üniversitesi ile bağlarını kopartarak, Brain Modify yayınlarının Türkiye satış müdürü olarak çalışmaya başladı.