ALES Nedir? (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)

Ales Nedir ?

Ales Nedir ? sorusunun cevabını arıyorsanız işte size cevabı…Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ve teknik öğretmeler için mühendislik tamamlama programlarında ALES puanları kullanılmaktadır.

ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır ve sonuçlar açıklandığı tarihten sonra 3 yıl geçerli sayılır. Fakat YÖK’den yapılan açıklamaya göre bu süre 5 yıla çıkarılacaktır. Bu sınavlara ALES ilkbahar sınavı ve ALES sonbahar sınavı diye adlandırılır. Ayrıca yılda iki defa yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ales nedir) ilaveten yılda iki defa da e-ALES yapılmaktadır.

ALES’E Kimler Başvuru Yapabilir?

ales nedir

 

Lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar ve yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvurabilir.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Adayların başvuru işlemine geçmeden önce mutlaka ÖSYM ALES KILAVUZUNU dikkatlice okumaları/incelemeleri ve tüm sınav koşullarını/kurallarını kabul ederek başvuru yaptıklarını belirtir ekran üzerinde yer alan kutucuğu işaretlemeleri zorunludur.

ALES Başvurusu Yapmak İçin Ne Yapılmalıdır?

ALES başvurularını yapabilmek için ÖSYM’nin web sitesi üzerinden ilgili aday başvuru formunu doldurarak elektronik ortamdan göndermeleri gerekmektedir.

Başvuru yapacak olan adayların ÖSYM sınav merkezi üzerinden almış olduğu kullanıcı adı ve şifre var ise direkt olarak web sayfası üzerinden eğer herhangi bir kullanıcı adı ve şifresi yok ise sınav başvuru merkezlerine gitmesi gerekmektedir. Daha önceden hesap alan adayların eski fotoğraflarını güncellemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.

Adaylar sınav ücretini ÖSYM sınav kılavuzunun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-işlemlerde yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. kimlik numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler. Sınav ücreti ödeme işlemleri, sınava başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında e-işlemlerde yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir.

Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, süresi içinde ÖSYM’nin internet sayfasında e-işlemler’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaktır. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, başvurunun yapıldığı gün ÖSYM’nin internet sayfasında e-işlemlerde yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenecektir.

Anahtar Kelimeler; Ales Nedir, Ales Ne işe yarar