STEVEN PAUL JOBS (1955 – 2011)

ABD’li enformasyon teknolojisi girişimcisi ve mucittir. Apple Inc.’in kurucu ortağı, başkanı ve CEO’su; Pixar Animasyon Stüdyoları’nın CEO’su ve en büyük hissedarı; NEXT Inc.’in ise kurucusu, başkanı ve CEO’suydu. Steve Jobs, Apple kurucu ortağı Steve Wozniak’la birlikte, 1970’lerdeki mikrobilgisayar devriminin öncülerinden olmasıyla tanınır.

San Francisco’s Bay Area’da büyüyen Steve Jobs’ın karşı kültürel yaşam tarzı bütünüyle zamanın ruhundan kaynaklıydı. Jobs 1972’de kısa süreliğine Reed College’a gitmişse de okulu bırakmış ve 1974’te Hindistan seyahatine çıkmaya ve Budizm’i öğrenmeye karar vermiştir.

Jobs, Wozniak’ın Apple 1 adlı kişisel bilgisayarını satabilmek için 1976’da Wozniak’la beraber Apple’ı kurmuştur. İkili, bir yıl sonra, Apple 2’nin piyasaya çıkmasıyla hem şöhret kazanmış hem de zengin olmuş. Apple 2, başarılı biçimde toplu üretimi yapılan kişisel bilgisayarların öncülerindendi. Uzun bir iktidar mücadelesinin ardından, Jobs 1985’te Apple’dan ayrılmaya zorlanmıştır.

Jobs, Apple’dan ayrıldıktan sonra, Apple üyelerinden birkaçını da yanına alıp NeXT’i kurmuştur; NeXT, yükseköğrenim ve ticaret pazarlarına yönelik ileri teknoloji bilgisayarlar konusunda uzmanlaşmış bir bilgisayar platformu geliştirme şirketiydi. jobs, buna ek olarak, 1986’da George Lucas’ın Lucasfilm şirketinin bilgisayar grafikleri departmanının şirketleşmesini finanse ederek, sektördeki görsel efekt çalışmalarının gelişme sürecinin başlamasına yardımcı olmuştur.

1997’de, Apple NeXT’i satın alarak, Jobs’ın bir kez daha şirketin CEO’su olmasına müsaade etmiştir. 1997’deki “Think different” sloganlı reklam kampanyasıyla başlayarak, Jobs, tasarımcı Jonathan Ive’la yakın çalışma yapmış ve ortaya büyük kültürel dallanmalara sahip olacak ürünler çıkmıştır. iMac, iTunes, Apple Store’lar, iPod, iTunes Store, iPhone, App Store ve iPad. Mac OS da, NeXT’in NeXTSTEP platformunu temel alarak, Mac OS X’e çevrilmiştir.

Jobs’a 2003’te pankreas kanseri teşhisi konmuş ve 5 Ekim 2011’de, tümöre bağlı olarak solunum durmasından vefat etmiştir.

Avatar
Kariyer Merkezim, kâr amacı gütmeyen Kariyer, Girişimcilik, İnovasyon, İnsan Kaynakları vb konularda ilgilileri bilgilendirmeyi amaçlayan bir web sayfasıdır. Web sayfasında yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup doğruluğu açısından bilginin kaynağı sorumludur.