Tezli Yüksek Lisans İçin Yüksek Not Ortalaması Gerekli Mi?

Tezli Yüksek Lisans İçin Yüksek Not Ortalaması Gerekli Mi? Bu haberimizde size bu konuyla ilgili detaylı bilgiler vereceğiz

Tezli Yüksek Lisans İçin Yüksek Not Ortalaması Gerekli Mi?

 

Tezli Yüksek Lisans İçin Yüksek Not Ortalaması Gerekli Mi? Aslında bakacak olursak, çok da yüksek not ortalaması Yüksek Lisans için gerekli değil. ALES-YDS (YÖKDİL)* sınavlarına nazaran, Lisans Not Ortalaması daha az öneme sahip.

*: Bazı kurumlarda YDS veya YÖKDİL puan şartı istenmiyorken bazı kurumlarda isteniyor. Yüksek Lisans yapmak istediğiniz üniversitenin ilgili enstitüsünün web sayfasından bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Tezli Yüksek Lisans Yapmanın Amaçları Nelerdir?

Mezun olduğu lisans programından memnun olmayan ve alan değiştirmek isteyen birisi farklı bir alanda eğitim görmek için yüksek lisans yapmaya karar verebilir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okul yöneticisi ve müfettiş olmak isteyenler  (MEB okul yöneticisi ve müfettiş atarken “eğitim yönetimi, teftişi, ekonomisi ve planlaması” tezsiz yüksek lisans programını veya “eğitim yönetimi ve teftişi” alanındaki yüksek lisans programını bitirmiş olmayı gerekli görüyor. MEB, atama sürecinde sınav ve kurs gibi çeşitli mekanizmaları da kullanıyor ama belirtilen yüksek lisans programlarını bitirmiş olmak bu işi yapmak isteyenlere büyük avantaj sağlıyor.)

Mezun oldukları yüksek lisans programında uzmanlaşmak isteyenler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler.

“Yüksek” ünvanı almak isteyen mühendisler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler. Yüksek lisans mezuniyeti ile “Yüksek Mühendis” ünvanı kazanırlar.

Akademisyen olmak isteyenler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler. (Doktoraya başvurmak için yüksek lisans eğitimi almış olma zorunluluğu yoktur ancak doktora başvurularında bazı durumlarda avantaj sağlayabiliyor.)

 

Tezsiz Yüksek Lisans Yapmanın Amaçları Nelerdir?

Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programını tercih edenler  çoğunlukla iş dünyasından gelenler olduğu için dersler genelde ikinci öğretim olarak uygulanır. Tezsiz yüksek lisans programları toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az 10 adet ders ile bitirme projesi dersinden oluşur.  Bitirme projesi dersi kredisizdir; başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, bitirme projesinin alındığı yarıyılda projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır.  Tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.

Öğrencinin alacağı derslerin en çok üç tanesi, (lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla), lisans derslerinden seçilebilir.