İş arayanlar en çok neye önem veriyor

Towers Watson’ın 26 farklı ülkeden 32.000 çalışanla gerçekleştirdiği 2014 Küresel İşgücü Çalışması ve 31 ülkeden 1637 şirketin katıldığı 2014 Küresel Yetenek ve Ödül Yönetimi Çalışması, işverenlerin vaatleri ile çalışanların beklentileri arasındaki farklılıkları global olarak ortaya koyuyor. Türkiye’de iş arayanlar en çok iş güvencesi, kariyer fırsatları ve emeklilik haklarına önem veriyor. Oysa işverenler çalışan ararken kariyer fırsatları ile kurumlarının saygınlığını ön plana çıkarıyor. Araştırma sonuçları, çalışanların beklentileri ile işverenlerin vaatlerinin birbiriyle örtüşmediğini ortaya koyuyor.

Towers Watson Türkiye Genel Müdürü Süha Alıcı şu noktalara dikkat çekiyor:

“Global araştırma bulgularına paralel bir şekilde çalışanların iş ararken öncelik verdikleri konularla işverenlerin çalışanı kuruma çekmek ve elde tutmak için öne çıkardıkları arasında büyük bir uçurum var. Rakipleri arasından sıyrılarak çalışanlarına sunduğu olanaklarla farklılaşmak isteyen kurumlar, iş güvencesi, kariyer fırsatları ve emeklilik hakları konularında adımlar atabilir. Potansiyel çalışanlar için daha cazip hale getirilen kurumlarda, sürdürülebilir çalışan bağlılığına bağlı olarak çalışanların motivasyonu yükseltilebilir.”

Küresel İşgücü Araştırması’nın çalışanlar üzerindeki stres ve iş yüküyle ilgili bulguları da bulunuyor. Türkiye’de çalışanların yüzde 45’inin şirketlerinin mevcut finansal durumundan, yüzde 42’si ise kendi geleceklerinden stres duyduğunu gösteriyor. Araştırmaya katılanların dile getirdiği diğer stres faktörleri, net olmayan ve çelişkili beklentiler, aşırı derecedeki iş yükü, çok yüksek performans beklentisi ve düşük gelir olarak sıralanıyor.

Araştırmada dikkat çeken bazı noktalar şöyle:

• Bireysel emeklilik 2012’de 6. sıradan 2014’te 3. sıraya ilerlemiş bulunuyor. 2013 verilerine göre Türkiye’deki şirketlerin %39’u çalışanlarına BES sunuyor ve bu oran hızla yükseliyor
• Kariyer gelişim olanakları, çalışanları çekmede 2012’den bu yana ilk 3’te yer alıyor. Ülkemizde çalışanların sadece yarısı (%52) şirketlerinde kendi kariyerlerini nasıl şekillendirebileceklerini biliyor, yarısından azı ise yöneticilerinin kendilerine destek olmadıklarını düşünüyor.
• Çalışanları elde tutmada zorlayıcı / değişken iş içeriği 2012’de 6. sıradan 2014’te 1. sıraya ilerledi, baz maaşı daha gerilere itti.
• İlk defa iş stresi konusu çalışanların ayrılma sebepleri arasında ilk 5 etmen arasında yer aldı. (4. sırada).
• Türkiye’de çalışanların yüzde 31’i işyerinde aşırı strese maruz kalıyor.