GOSB Teknopark melek yatırımcı ağı kuracak

GOSB Teknopark Genel Müdürü Emre Aksan, “Kendi melek yatırımcı ağı”nı kurmak için çalışmalara başladıklarını belirtti. Aksan, GOSB Teknopark’ın 10 milyon dolar olan ihracat hacmini bu girişimleriyle daha da arttıracaklarını kaydetti

Dr. Emre Aksan, GOSB (Gebze Organize Sanayi Bölgesi) içinde bulunan şirketlerin dahil edileceği bir yapılanma ile Teknopark’ta teknoloji üreten KOBİ’lerle, sanayicilerin buluştuğu bir platform hedeflediklerinin altını çizerek, “GOSB Teknopark, orta ölçekli ve büyük şirketlerle start up’lar arasında işbirlikleri kurulmasında büyük bir sinerji yaratıyor” dedi. Teknopark’ın yüzde 49 ortağı olan İsrailli Tefen Grubu’na önümüzdeki günlerde yapılacak bir ziyaret ile yurtdışındaki yatırımcılarla da görüşeceklerini vurgulayan Aksan, “Bu yatırımcı buluşmalarını hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaparak kendi melek yatırımcı ağımızı kurmayı planlıyoruz” diyerek bu ağın en büyük destekçilerinin GOSB’ta yer alan şirketler olmasını beklediklerini ifade etti. Gebze’nin, Türkiye’nin en büyük 3’üncü OSB’si olduğunu kaydeden Aksan, “OSB’de 189 şirket faaliyet gösteriyor. Bunlar çok büyük şirketler. Bazı şirketler arasında bu anlamda işbirliği örnekleri var. Örneğin, işleme tesisine robot teknolojilerle destek veren şirketlerimiz var. Bazı firmalar ise yazılımlarıyla büyük şirketlere katkı sunuyor. Bizim teknoparkımızdaki şirketlerin çoğu 5-6 kişilik küçük işletmelerden oluşuyor” dedi. Aksan, GOSB Teknopark’da bulunan şirketlerin çoğunluğunun yazılım şirketi olmasına rağmen, çok farklı konularda da şirketler bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nano teknolojik malzemeleri Fransa’nın en büyük boya şirketine ihraç eden şirket de var. Mevcut firmalarımızın yüzde 55’i yazılım, yüzde 15’i elektronikle birlikte yazılım, geri kalanını ise enerji, drone, tasarım, sağlık, enerji şirketleri oluşturuyor. Özellikle Avrupalı şirketlerle ortaklık yapan firmalarımız mevcut. Örneğin film sektörüne hizmet veren bir şirketimiz var. Görüntü depolama ve görüntüyü düzenleme konusunda teknoloji ihraç ediyor. Bu şirket dünyada bu anlamda teknoloji üreten ve ihraç eden 3-4 firmadan biri. Teknopark’tan yıllık yaklaşık 10 milyon USD civarında ihracat gerçekleştiriliyor. Firmaların 5-6 kişiden oluştuğunu göz önüne alırsak, yarattığı katma değer oldukça yüksek. Bunun dışında firmaların yıllık toplam satışı ise 200 milyon dolar civarında. Bu bölgede bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor.” Teknopark ortaklarından Sabancı ve Kocaeli Üniversiteleri’nin yanında farklı üniversitelerle de işbirlikleri bulunan GOSB Teknopark olarak, Gebze Teknik Üniversitesi’nin içine de bir ek alan açacaklarını belirten Aksan, “Üniversitenin içinde akademisyenler ve öğrenciler kendi şirketlerini kurabilecek. Burada 15-20 şirket faaliyet gösterebilecek” diye konuştu.

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) DESTEĞİ

GOSB Teknopark içindeki firmalara, çalışmalarını ticarileştirmeleri konusunda yönlendirme ve destek veren GOSB Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü olarak konuşan Tolga Bildirici, “firmaların yazılım ya da farklı alanlarda oluşturdukları çalışmaların, ticarileştirilmesinin de farklı bir alan olduğuna” dikkat çekerek, patent başvurusundan, sektörel işbirliklere kadar birçok alanda Teknopark firmalarına katkı sağladıklarını ifade etti. GOSB Teknopark’ta yazılım başta olmak üzere farklı sektörlerde çalışan yaklaşık 140 şirket bulunuyor.