Çin’in dünyanın en hızlısını da geçecek yeni süper bilgisayarı çalışmaya başladı

Dünyanın en hızlı bilgisayarı Çin’in doğusunda bulunan Jinan şehrindeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi’nde çalışmaya başladı. Bilgisayar, saniyede 1000 ‘petaflop’ işlem yapabilme yeteneğine sahip ve diğer süper bilgisayarlardan 30 kat daha hızlı.

Çin'in dünyanın en hızlısını da geçecek yeni süper bilgisayarı çalışmaya başladı

Shandong Bilgisayar Bilimleri Merkezi’nde üretilen bu bilgisayar, saniyede 1000 ‘petaflop’ işlem yapabilme yeteneğine sahip ve diğer süper bilgisayarlardan 30 kat daha hızlı olan exascale-sınıfı bir bilgisayar. ‘Petaplop’ ise, saniyede bir katrilyon işlem yapabilme kapasitesi anlamına geliyor.

Science ve Technology Daily gazetesinin Pazartesi günkü haberine göre, Çin Sunway süper bilgisayar serisinin bu son prototipi, Paralel Bilgisayar Mühendisliği ve Teknolojisi Ulusal Araştırma Merkezi de dahil olmak üzere çeşitli bilim kurumlarında iki yıldan fazla bir süredir geliştiriyor.

Prototip henüz 1000 petaflop hedefine ulaşmamış olsa da, bu hedefe 2020 yılına kadar ulaşılması bekleniyor. Merkez direktörü Zhang Yunquan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “O zamana kadar dünyanın en hızlı süper bilgisayarları listesinde zirveye çıkacağımızdan çok umutluyuz” ifadelerini kullandı.

Çin Bilimler Akademisi’nin Bilgi İşlem Teknolojisi Enstitüsü’nde bilgisayar mimarisi ana anahtar laboratuarında araştırma görevlisi olan Zhang, bilgisayarın işlemci, çekirdek yonga birimleri, işletim, soğutma ve depolama sistemleri de dahil olmak üzere tüm bileşenlerinin yurt içinde üretildiğini söyledi.

“Kullanıcılarımız prototip üzerinde şimdilik test hesaplamaları ve optimizasyonlar yapabilirler. Ürün tamamlandığında ise, hızlı bir şekilde tam kapasite kullanılabilecek” diyen Zhang, prototipin test sırasında ortaya çıkan sorunlar da dahil olmak üzere geliştirdiğini kaydetti.

Pekin merkezli bir bilim gazetesinin aktardığına göre, Sunway süper bilgisayarı tarafından Çin’de ilk defa satranç, tıbbi görüntüleme, tanıma ve çeviri gibi büyük yapay zeka uygulamalarının eşzamanlı olarak çalışabilmesini sağlayan bir yazılım eko-zinciri oluşturduğunu bildirdi.
Habere göre, üretilen süper bilgisayar ayrıca okyanus araştırmaları, meteoroloji, bilgi güvenliği, uzay araştırmaları, yeni enerji ve materyaller, modern tarım ve ileri düzey üretimden elde edilen veriler üzerinde çalışabilecek.

Haziran ayında ABD, ‘dünyanın en güçlü süper bilgisayarı’ ünvanını Çin’den geri aldığını açıklamıştı.

ABD tarafından üretilen süper bilgisayar, 200 petaflop işlem yapabilme yeteneğiyle Çin’in 125.4 petaflopluk bilgisayarını geride bırakmıştı. Ancak Çin tarafından üretilen bu yeni bilgisayar, süper bilgisayarlar konusunda liderliği yeniden eline alacak.

Kaynak için tıklayın.

Avatar
Kariyer Merkezim, kâr amacı gütmeyen Kariyer, Girişimcilik, İnovasyon, İnsan Kaynakları vb konularda ilgilileri bilgilendirmeyi amaçlayan bir web sayfasıdır. Web sayfasında yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup doğruluğu açısından bilginin kaynağı sorumludur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here