Bilim insanları Türkiye’ye dönüyor

Türkiye nitelikli beyin göçünde çekim merkezine dönüşmek için bir hamleye daha hazırlanıyor. Bu kapsamda gelecek yıl dönüş programıyla 500 bilim insanına destek verilecek eğitim kurumlarında yabancı araştırmacı sayısı artacak

HÜKÜMET, Türkiye’yi nitelikli beyin göçünde çekim merkezine dönüştürmek için bir hamleye daha hazırlanıyor. Bu kapsamda gelecek yıl dönüş programıyla 500 bilim insanına destek verilecek eğitim kurumlarında yabancı araştırmacı sayısı artacak. Konuk bilim insanı destekli programının kapasitesi güçlendirilecek. Yurtdışından eğitim için geleceklerin sayısı 12 bine ulaşacak. Değişim programlarından 24 bin yabancı ve yurtdışındaki Türkler yararlanacak. Nitelikli insan gücüne duyulan alanlar göç politikasının ana unsuru olacak. Başarılı işadamlarına özel davetiye gönderilecek.

2018’E DAMGASINI VURACAK

Destek ve teşvik mekanizmalarının güçlenmesiyle Türkiye’ye dönüş yapan bilim insanlarının sayısında artış yaşanırken, 2018 yılına damgasını vuracak adımlar şöyle:

. 500 BİLİM ADAMINA DESTEK: Geri dönüş programları kapsamında 2018’de dünyaca ünlü 500 bilim insanına destek verilecek. Yurtdışındaki Türk bilim insanlarının yoğun olduğu bölgelerde etkinlikler düzenlenecek.

. KONUK BİLİM İNSANLARI ARTACAK: Konuk bilim insanı destekle programının kapasitesi artırılacak. Konuk, akademik izinli program kapsamında 500 bilim adamı desteklenecek.

. EĞİTİM İÇİN 12 BİN KİŞİ GELECEK: Yurtdışından eğitim, iş gibi nedenlerle ülkeye giriş yapacak vatandaş ve yabancı sayısı 12 bine ulaşacak. Çalışma izni verilen yabancı uyruklu lisansüstü mezun kişi sayısı 10 bini bulacak.

. TÜBİTAK PROJELERİ GÜÇLENECEK: TÜBİTAK desteğiyle yürütülen projelerde görev alan yabancı araştırmacı sayısı bini bulacak.

. DEĞİŞİM PROGRAMLARI ARTIYOR: Değişim programlarından yararlanan yabancı-yurtdışında yaşayan vatandaş sayısı 24 bine ulaşacak. Yurtdışında lisansüstü eğitim yapan vatandaşların Türkiye’ye dönmelerini hedefleyen destek programları seminer, çalıştaylar aracılığıyla tanıtılacak.

. GÖÇ POLİTİKASININ UNSURU OLACAK: İş piyasasında yurtdışından nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulan alanlar belirlenecek. Nitelikli insan gücüne duyulan alanlar göç politikasının ana unsuru olacak.

. DESTEKLEYİCİ MEKANİZMALAR DEVREDE: Araştırma altyapıları bilgi portalı oluşturulacak ve erişime açılacak. Üniversitelerin yabancı öğrenci kapasitelerini geliştirmelerinde destekleyici mekanizmalar kurulacak.

. HEDEF BÖLGE VE ÜLKELER: Üniversitelerin uluslararası öğrencilere sunduğu lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının tanıtımı güçlendirilecek. Hedef bölge, ülkelere özgü tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek. (Balkanlar, Kafkaslar, Irak, Afganistan, Kuzey Afrika, Mısır, Libya, Ortadoğu ülkeleri)

. BAŞARILI İŞADAMLARINA ÖZEL DAVET: İş dünyasında başarılı olan yabancıların konferans, panel gibi faaliyetlerle Türkiye’ye gelmeleri desteklenecek. Kendilerine ödenecek uzmanlık ücretleri ve seyahat masrafları karşılanacak.

İLK ETAPTA NELER YAPILACAK

* Dönüş programıyla 500 bilim insanına destek verilecek.
* Eğitim kurumlarında yabancı araştırmacı sayısı artacak.
* Konuk bilim insanı destekle programının kapasitesi artırılacak.
* Yurtdışından eğitim için geleceklerin sayısı 12 bine ulaşacak.
* Değişim programlarından 24 bin yabancı-yurtdışındaki Türkler yararlanacak.
* Nitelikli insan gücüne duyulan alanlar göç politikasının ana unsuru olacak.
* TÜBİTAK enstitülerinde nitelikli yabancı uyruklu uzmanların çalışması teşvik edilecek.
* Başarı işadamlarına etkinlikler için özel davetiye gönderilecek.

KAYNAKSabah
Avatar
Kariyer Merkezim, kâr amacı gütmeyen Kariyer, Girişimcilik, İnovasyon, İnsan Kaynakları vb konularda ilgilileri bilgilendirmeyi amaçlayan bir web sayfasıdır. Web sayfasında yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup doğruluğu açısından bilginin kaynağı sorumludur.