Yök Norm Kadro İle İlgili Düzenleme Fakültelerde Nasıl Uygulanacak?

Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan “Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik” 02 Kasım 2018 tarihli ve 30583 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Fakat uygulamanın nasıl olacağı ile ilgili bir çok merak edilen hususlar vardır.
Norm kadrolar ile ilgili en büyük sorunun Fakültelerde olduğu görülmektedir. Fakültelerde nasıl uygulanacağı ve merak edilen konular ile ilgili uzmanlarımızın değerlendirmeleri aşağıda verilmiştir:
1. Fakültelerde bölüm bazlı olacak ise bir bölümün açılması için 3 öğretim üyesine ihtiyaç olduğu için iki katına kadar yani azami 6 norm kadro olacaktır.
2. Eğer anabilim dalına göre olacak ise her anabilim dalında en az 1 kadro olması gerektiğinden iki katı olarak her anabilim dalında 2 norm kadro olacaktır. Eğer bölümde 5 anabilim dalı var ise toplam azami 10 norm kadro olmuş olacaktır.
3. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaştırması ve İhtisaslaşma kapsamında seçilen üniversiteler “ihtisas alanlarıyla ilgili birimleri” için norm kadro planlamalarını asgari kadro sayısının üç katına kadar yapabilecektir.
4. “Araştırma Üniversitesi” olarak seçilen üniversitelerde norm kadro planlaması asgari kadro sayısının dört katına kadar yapılabilecektir. Bu üniversiteler şu anda; Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi.
5. Yönetmeliğe uygun olarak yapılan norm kadro çalışmalarını üniversiteler, ilgili kurullarından geçireceklerdir. Daha sonra bu norm kadro çalışması YÖK’e gönderilecek ve YÖK tarafından onaylanınca yürürlüğe girecektir.
6. Norm fazlası olan öğretim üyeleri kadrolarında çalışmaya devam edeceklerdir. Ayrıca bu öğretim üyelerinin ünvan değişikliği ile ilgili ilanlarda sorun olmaması beklenmektedir.
7. Norm açığı olan kadrolara artık YÖK onayı alınmadan Üniversite Rektörlükleri ilana çıkabileceklerdir. Böylece YÖK, Üniversitelere önemli bir yetki devri yapmıştır.
8. Norm fazlası olan bölüm veya ana bilim dallarına yeni kadro talebi anabilim/anasanat dalı ve/veya bölüm kurulunun uygun görüşü, ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararı ile YÖK’e yapılacaktır. Bu gerekçeler ihtiyacın detaylı açıklanması ve bu kadronun gerekliliği ile ilgili önemli hususları taşıması zorunludur. Eğer gerçekten bu kadro çok önemli ise o zaman onaylanıp, ilana çıkılabilecektir.
9. Ayrıca yönetmelikte fakültelerde asgari kadro sayısını aşan bütün atamalarda asgari kadrolar da dâhil olmak üzere kadroların en fazla 2/3’ü aynı unvan için kullanılabilecektir. Bu hesaplamada çıkan sayı küsuratlı ise aşağıya doğru yuvarlama yapılacaktır. Bu düzenleme ile her bölümde unvan dağılımı yapılması sağlanmaya çalışılacaktır. Bu hesaplamalarda bölümün toplam norm kadrosu dikkate alınacak, her bir anabilim dalı için ayrı ayrı bu kural uygulanmayacaktır.