Gömleğin ‘mimarı’

Yıldız Teknik’ten mimar olarak mezun olan Trabzonlu Yaşar Ayaydın’ın 2012’de tescil ederek pazara giriş yaptığı gömlek ve erkek aksesuvar markası Tudors, bu yıl 5 milyon adet gömlek satışı bekliyor. Markanın şu anda yurtiçinde 170, yurtdışında 13 ülkede 42 mağazası bulunuyor.

TEKSTİL ve hazır giyimde küresel rekabette en güçlü girişimcilere sahip Türkiye, başarılı marka hikayelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Öyle ki sadece 5 yaşındaki erkek gömlek ve aksesuar markası Tudors, 13 ülkede 42 monobrand mağaza sayısına ulaştı. Yurt içinde ise 170 mağazalı bir zincir olmayı başardı. Trabzon Araklı’da 9 çocuklu bir ailenin 6. çocuğu olarak hayata atılan Yaşar Ayaydın tarafından kurulan marka, bu yıl 5 milyon adet gömlek satış hedefine sahip. Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık mezunu olan Yaşar Ayaydın şöyle anlatıyor öyküsünü:

MİMARLIK VE EKONOMİ

Gömleğin ‘mimarı’

“Araklı’da doğdum. İlk ve orta öğretimimi İstanbul’da tamamladım. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunuyum. Mimarlık ve ekonomi üzerine yüksek lisans eğitimleri de aldım ancak bu alanda çalışmak yerine ticarete atıldım. Aslında babamdan dolayı tam da ticaretin içinde doğdum diyebilirim. Babamın küçük bir toptan dükkanı vardı ve çocukluğumda orada çalışırdım. 1998 yılında kardeşim Recep Ayaydın’la beraber Ayaydın Tekstili kurduk ve biz de gömlek toptan satışına başladık.

Bir süre sonra organize perakendenin temelini oluşturacak adımlar atmaya karar verdik. 2006 yılında toptan satış faaliyetinden çıkıp değişen alışveriş kültürüne ayak uydurmak için gömlek perakende mağazaları açmaya başladık. İlk markamız Kobalt oldu. 2007’de Kobalt markasıyla başladık ve 5 yıl kadar böyle yürüdük. 25 mağazaya kadar da çıktık. Ancak günün birinde adamın biri geldi ve ‘marka bana ait, 1 milyon dolar verin’ dedi. Ben de zaten bu ilk marka deneyimimizi pek beğenmiyordum. Biraz Mahmutpaşa esnafı olarak başlamıştık ve konsepti değiştirmek istiyordum. Bu sorunu fırsata dönüştürdüm ve Kobalt markasından vazgeçtim. Yeni bir marka oluşturmak için düşünmeye başladım.

DİZİ ADINDAN ESİNLENDİM

Tudors isimli bir TV dizisi vardı ve ben kendi kendime ‘Tudors çok iyi bir dünya markası olabilir’ diyordum. 2012’de Tudors markasını yurt içinde ve dışında tescil ederek yeniden yola koyulduk ve hızla mağazalaşmaya başladık. Erkek gömlek ve aksesuarında monobrand mağazalar açarak ilerledik. Elbette biz de sektördeki her zorluğu yaşayarak ilerlemek zorunda kaldık. Örneğin, sektörümüzde perakende için ciddi insan kaynağı eksikliği olduğunu gördük.
Şu anda çalışan sayımız 954 kişi. Yurtiçinde 170’den fazla mağazamız var. Yurtdışında ise 13 ülkede 42 mağazamız buluyor. Mağazalarımızda gömlek, kravat, kol düğmesi, pantolon askısı ya da erkek için ne kadar aksesuar varsa hepsini satıyoruz. Bu sene 5 milyon adet gömlek satış hedefimiz var. Bu hedefe çok yakınız. Yıl sonuna kadar yurt dışındaki mağaza sayımızı da 17 ülkede 80’e çıkarmayı hedefledik. Tüm imalatımızda yerli kumaş kullanıyoruz. Bu nedenle ihracatımızdaki yerli katma değer oranı ayrıca çok yüksek. Biz markamız için tüm üretimimizi de yurt içinde fason yaptırıyoruz. Yani dolaylı istihdam konusunda da çok iddialıyız. Çünkü sezona göre bize çalışan ateyle sayısı 30’a kadar çıkıyor.”

SIRBİSTAN’DA 15 MAĞAZA

TUDORS CEO’su Yaşar Ayaydın, “Biz artık küresel tüketici beklentilerine göre üretim yapıyoruz ve perakende sistemimizi de ona göre geliştiriyoruz. Yurt dışında en fazla mağazamız Sırbistan’da (15 adet) bulunuyor. Makedonya’da 5, İran’da 3 tane mağazamız var. Pakistan’da yeni açtık. Lübnan’da ilk mağazamızın şu anda tadilatı sürüyor. Yurt dışındaki büyümemizde de yerel yatırımcılarla ortaklıklar kurarak ilerleyebiliriz. Şu andaki organizasyonumuzla, yurt dışında yılda 15-20 mağaza açarak ilerleyebiliriz. Girdiğimiz her ülkede çok sayıda mağaza açarak büyümeyi planlıyoruz” diyor.

KAYNAKHürriyet
Avatar
Kariyer Merkezim, kâr amacı gütmeyen Kariyer, Girişimcilik, İnovasyon, İnsan Kaynakları vb konularda ilgilileri bilgilendirmeyi amaçlayan bir web sayfasıdır. Web sayfasında yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup doğruluğu açısından bilginin kaynağı sorumludur.