2023 hedefi için dijital dönüşüm

Türkiye darbe girişimine rağmen 2023 hedefine bilişim teknoloji sektöründe şaşmadan ilerliyor. 4.5G yatırımına başlayan sektör şimdi de dijital girişim ekosistemine destek olarak dijital dönüşüm vizyonuna yatırım yapıyor

Dünya 2008 yılında krize girerken Türkiye fiber internet yatırımına hız verdi. 2009 yılında 3 cep telefonu operatörü 3G altyapı yatırımına devam etti. 2016 yılında ise yine 3 operatör darbe girişimine ve kriz beklentilerine inat 4.5G şebekesine yatırıma devam ediyor. Fiber internet yatırımlarına devam ederken bir yandan da 4.5G mobil altyapası ile tüketicinin kullanacağı servisler inşa ediyor. Sadece altyapı değil, yenilikçi projelerin, girişimlerin ortaya çıkmasını sağlayacak Ar-Ge teşvikleri hem teknoparklarda hem de iki bakanlığın sunduğu finans ve kredi projeleriyle hayata geçmeye başladı. Ancak bunun da tek başına yeterli olmayacağını düşünen Başbakan Binali Yıldırım girişimcileri destekleyeceklerini açıkladı. SABAH’ın Dijital Girişimci Ekosistemi sayfasına yazan Başbakan Yıldırım, akıl terini öne çıkaran dijital girişimcilere destek olacaklarını ifade ederek, “Dijital dönüşüm seferberliği” başlattı.

GİRİŞİME FONLARIN FONU GELİYOR

2016 yılında girişimciliği desteklemek için TÜBİTAK girişimcilere destek olurken melek yatırımcılığı destekleyen yasa çıkarıldı. Şimdi kitlesel fonlama desteği konusunda çalışmalar son aşamaya geldi. Fonların fonu için hazine harekete geçerken, diğer sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapılması bekleniyor. Türkiye’de eğitim, sağlık, adalet, eğlence ve üretim konusunda dijital dönüşüm projeleri için yapay zeka, endüstri 4.0, makineler arası iletişim, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinde uzman girişimcilere ihtiyaç var. Bu yüzden dijital dönüşüm için girişimci seferberliği düzenlemek şart. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 16 kasım 2016 tarihli verilerine göre yılı üçüncü çeyreğinde 74.5 milyonu buldu. 4.5G kullanan abonelerin sayısı 45 milyonu aştı.

GİRİŞİMCİ ÖZEL DESTEK BÖLGELERİ

Türkiye kimi zaman bürokrasi kimi zaman regülasyon sebebiyle yeni teknolojileri hayata geçirmekte gecikiyor. Girişimciliğin desteklenmesi şart. Telekom şirketleri, Türkiye’den gelir elde eden Google, Facebook, Microsoft, Amazon ve Apple gibi şirketlerin girişimci eko sistemine destek olması için uzun vadeli yatırım iklimi oluşturmalı. Teknoparklar, üniversitelerin önüne girişimci destekleri konusunda hedefler koymak şart.

ALTYAPIYA YATIRIM DEVAM EDİYOR

2023 yılına kadar Türkiye’yi bilişim sektöründe üst lige taşıyacak en önemli atılım Türk Telekom. Turkcell ve Vodafone Türkiye gibi devlerin işbirliğinden geçiyor. Devler 4.5G yatırımına arar vermeden devam ediyor. Türkiye’yi bölgenin veri trafiği ve değişiminin merkezi haline getirecek veri merkezi projeleri de hedefine uygun şekilde sürdürülüyor.